El projecte

Es proposa la realització de tot un seguit d’estudis sobre els principals components del medi natural de la vall de Sant Bartomeu amb l’objectiu de millorar el coneixement d’aquest espai i contribuir a la seva conservació i gestió.

 

L’espai

L’espai objecte d’aquest projecte és l’àmbit de la conca hidrogràfica de la riera de Sant Bartomeu, un espai d’unes 830 ha de superfície que va des dels 840 m d’altitud a la confluència amb el riu Ges als 1.488 m del Puig Cubell, amb més de 600 metres de desnivell. Es troba a la comarca d’Osona i pertany als municipis de Vidrà i Sant Pere de Torelló.

 

La recerca                                                                            

Com en projectes similars duts a terme en altres espais naturals, es proposa la realització d’estudis i treballs de camp dels principals components del medi natural:

  • Medi físic: geologia, hidrologia i climatologia.
  • Organismes: funga (fongs i líquens); algues, molses i plantes vasculars (flora i vegetació); fauna (mol·luscs, aràcnids, odonats, ortòpters, hemípters, coleòpters, himenòpters, lepidòpters, dípters, vertebrats, etc.).
  • Sistemes: sistema aquàtic, boscos, prats i pastures, sòl, etc.
  • Gestió: usos del sòl, ramaderia, silvicultura, etc.

Cada estudi comportarà la realització d’un article que es publicarà en format digital al web de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN). L’estructura de l’article serà la pròpia dels articles científics (es lliuraran a cada autor les corresponents indicacions per a la seva elaboració) i en el cas dels articles sobre organismes, inclourà un annex amb el llistat de totes les espècies identificades, ja sigui pel mateix autor o en altres publicacions, i en un format que permeti la seva exportació a bases de dades sobre biodiversitat. En altres casos (geologia, vegetació, usos del sòl, etc.) s’acompanyarà de la cartografia temàtica corresponent.

 

La relació amb el territori

Sempre que sigui possible es procurarà que els estudis que es duguin a terme s’encarreguin a experts o grups de recerca que coneguin bé l’espai o que ja hi hagin fet treballs amb anterioritat.

El projecte es presentarà als ajuntaments de Vidrà i de Sant Pere de Torelló tant per tenir la seva autorització com per recollir els suggeriments o propostes que poguessin fer en relació amb els estudis a dur a terme. Quan el projecte estigui més avançat està previst organitzar algunes activitats conjuntes relacionades amb la divulgació dels valors del medi natural de l’espai objecte d’estudi.

De manera similar, també s’ha contactat amb els principals propietaris de les finques de l’àmbit d’estudi, tant per comptar amb la seva aprovació com per demanar-los la seva implicació en el projecte, sigui compartint els seus coneixements o suggerint qüestions que creguin que aquest projecte podria contribuir a resoldre.

Cal també recordar que aquesta zona es troba dins l’espai d’interès natural Serres de Milany-Sant Magdalena i Puigsacalm, Bellmunt, de manera que és possible que en certs casos calgui demanar l’autorització a l’administració competent en matèria d’espais naturals protegits. Quan pertoqui, correspondrà a cada expert tenir vigents les autoritzacions per a la captura o recol·lecció d’espècies.