Llibre Alinya

Accés als articles

L’any 2000 es va iniciar un estudi naturalista pluridisciplinar del conjunt de les 13.200 de la vall d’Alinyà —des del cim del Pedró dels Quatre Batlles (2.382 m) fins al riu Segre (533 m)— i el darrer tram del riu de Lavansa abans de la seva desembocadura al Segre.

Gairebé la totalitat de la zona objecte d’estudi es troba a la comarca de l’Alt Urgell i comprèn en la seva totalitat el terme municipal de Fígols i Alinyà i alguns sectors dels municipis de la Coma i la Pedra, la Vansa i Fórnols, Ribera d’Urgellet i Coll de Nargó. Un estret sector meridional correspon al Solsonès, al municipi d’Odèn.

Aquesta zona està, en part, inclosa als espais del PEIN de Serres d’Odèn – Port del Compte i Serra de Turp, i inclou terrenys de la reserva nacional de caça del Cadí. El nucli central d’aquest espai, més de 6.000 ha, correspon a la finca d’Alinyà adquirida per la Fundació Territori i Paisatge, entitat que ha finançat la realització d’aquest estudi.

L’any 2005 es van publicar, en la sèrie Treballs de la ICHN, la totalitat dels estudis realitzats. Vegeu els articles de la publicació. Podeu adquirir-la a través del Servei de Publicacions de l’IEC. (Carrer del Carme, 47 – 08001 Barcelona; tel.: 933 248 582; Fax: 932 701 180; A/e: publicacions@iec.cat, amb les dades següents: nom, cognoms, adreça completa, telèfon, adreça electrònica i nom de les publicacions que voleu rebre contra reemborsament, esmentant l’import.) El preu per als socis de la ICHN és de 5 € i per als que no ho són, de 10 €.

Els sistemes naturals de la vall d’Alinyà:
grups de recerca i coordinadors

La geologia Alicia Masriera
La climatologia Manuel Ibáñez
Els sòls Francesc Domingo, UdL
Els ecosistemes forestals Joan Josep Ibàñez, CREAF
Els ecosistemes pascícoles Teresa Sebastià, UdL
Els ecosistemes aquàtics Narcís Prat, UB
Els microorganismes Ricard Guerrero, UB
Les algues d’aigua dolça Jaume Cambra, UB
Els fongs Pere Navaro, UB
Els líquens Xavier Llimona, UB
Els briòfits Rosa Maria Cros, UAB
Les plantes vasculars Llorenç Sàez, UAB
Les comunitats vegetals Ignasi Soriano, UB
Mol·luscs Francesc Uribe, MZB
Els artròpodes Antoni Serra, UB
Lepidòpters Francesc Vallhonrat, SCL
Els vertebrats Jordi Camprodon, CTFC
Usos i pràctiques tradicionals Joan Tort

 

figols_i_el_segre

 

 logo_fundacio_territori_paisatge  ichnfil