La Societat Catalana de Micologia, SCM, celebra el seu cinquantè aniversari el 2023. Fou fundada el 1973 per un grup de naturalistes, alguns universitaris, interessats pels fongs i especialment pels fongs formadors de bolets. Engrescats pels treballs de Font i Quer, Codina, Malençon, Bertault i altres pioners de la micologia a Catalunya, es reunien cada setmana primer al Departament de Botànica de la Facultat de Biologia i després al de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. També assistien als cursets, les excursions i les exposicions organitzats pels mateixos Departaments, en col·laboració amb l’Institut Botànic de Barcelona, en aquella època dirigit pel Doctor Oriol de Bolòs (1924-2007), que va ser el primer membre de la SCM. El grup inicial de 100 fundadors ha anat augmentant fins als gairebé 300 socis que té en l’actualitat.

La SCM es reuneix tots els dilluns (excepte els del mes d’agost i els festius), de 18 a 20,30h, al local social, ubicat al carrer de la Marina, 94, 1r 4a (08018 Barcelona), per comentar les recol·leccions i fotografies de fongs fetes pels socis durant el cap de setmana, i per atendre els dubtes de caire micològic de qualsevol persona, empresa o institució que els vulgui visitar. Al local de la SCM, a més d’aquestes reunions setmanals, es fan conferències, cursets d’iniciació i altres activitats.

El president actual és el Dr. Jaume Llistosella i el secretari en Joan Benedico, amb qui es pot contactar pel telèfon 93 309 72 31 (dilluns) i a través de l’adreça electrònica: scm73@micocat.org

La SCM organitza excursions per a principiants, exploracions micològiques i col·labora en nombroses exposicions i cursets sobre bolets arreu de Catalunya. Durant els 50 anys de vida de la Societat, el bon nivell científic assolit per un bon nombre de socis ha permès fer importants aportacions al coneixement dels fongs de Catalunya i d’altres aspectes científics de la micologia, tot i que mai no s’han deixat de practicar els vessants gastronòmic, etnològic, artístic i lúdic que envolten el món dels bolets. A més, la SCM té un gran interès en la conservació d’hàbitats i d’espècies, i d’inculcar valors de respecte pels bolets i pel medi ambient en general.

A la SCM han confluït i han col·laborat profitosament durant aquest mig segle persones interessades per la micologia, tant del món dels afeccionats com de l’acadèmic.

Bona part dels resultats d’aquesta activitat es publiquen anualment a la Revista Catalana de Micologia, (actualment, vol. 43, 2023) que s’envia a tots els socis i, a més, s’intercanvia amb un gran nombre de revistes de micologia de tot el món. Gràcies principalment a aquest intercanvi, de la compra i de donacions de particulars, ha estat la formació de la probablement millor biblioteca micològica de Catalunya. El conjunt de llibres, revistes i documents d’interès micològic s’allotja al local social i es pot consultar els dilluns de 18 a 20,30 h del vespre.

Per altra banda,  la publicació més coneguda de la SCM és la col·lecció de Bolets de Catalunya. Cada any es publica una carpeta amb 50 fitxes de bolets, cadascuna amb una fotografia macroscòpica de gran qualitat i amb la corresponent descripció del bolet, en català i castellà, al revers. El promotor de l’obra va ser el reconegut micòleg August Rocabruna (1922-2014), soci molt actiu i President Honorífic de la SCM. A l’inici, Bolets de Catalunya va ser una obra de divulgació per donar a conèixer els bolets del nostre país. Amb el temps, i actualment, la col·lecció ha esdevingut un referent iconogràfic dels fongs imprescindible per a molts treballs científics i per a  revistes de tot Europa.

Fins a l’actualitat (2023), s’han publicat 42 col·leccions de Bolets de Catalunya, amb la il·lustració d’un total de 2100 espècies diferents (un nombre força important), que són molt representatives de la gran diversitat d’aquests organismes a Catalunya i a la península Ibèrica

Si desitgeu formar part i gaudir de les activitats de la SCM, no dubteu a visitar-nos a la nostra seu i/o escriure’ns al nostre correu electrònic scm73@micocat.org

Lactarius zonarius

Fomitopsis pinicola

Craterellus cornucopioides