El Grup Mineralògic Català, és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1975 per un grup d’aficionats a la muntanya i sobretot a la mineralogia. El Grup neix a la Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), intentant agrupar a tots als mineralogistes i afeccionats que existien en petits nuclis dispersos per tot Catalunya i que volguessin donar a conèixer la mineralogia i la geologia d’aquest país. Des dels seus inicis, l’entitat ha estat vinculada al barri de Sants on té la seva seu social i compta actualment amb uns 300 socis.

L’objectiu del GMC és, per sobre de tot, estudiar i divulgar la mineralogia i el patrimoni miner del nostre país i amb aquest objectiu publica per als seus associats la revista Mineralogistes de Catalunya (també en castellà, Paragénesis). En aquesta revista semestral es publiquen articles referents a la mineralogia de qualsevol indret del món, però presta una especial atenció a la mineralogia del nostre país.

També publica en línia el butlletí Infominer, on s’informa als socis de les activitats del GMC, articles curts de caire mineralògic i de patrimoni miner, sobre les trobades mineralògiques, novetats bibliogràfiques, etc.

El GMC organitza borses de minerals on es fan tallers d’iniciació als minerals, recerca d’or, exposicions, conferències, etc., com Mineralexpo Barcelona-Sants i Mineralexpo-Sant Celoni, considerada aquesta última com la més antiga d’Espanya. També organitza la Trobada Internacional de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral de Camprodon o la Fira de Minerals de Gualba.

En la seva seu social, cada dijous a la tarda s’ofereix a tots els associats l’assessorament i material científic per classificar les seves troballes, i per escriure articles, servei que permet conèixer l’actualitat mineralògica de tot el món i preparar noves sortides de recerca i estudi, aparells científics (de Geiger, d’ultrasons, làmpades UV, lupes binoculars…) i un petit laboratori d’anàlisi química (anàlisi química qualitativa). A més, l’entitat organitza sortides i excursions de tipus cultural i científic, i porta a terme una sèrie d’activitats com ara: exposicions i borses, visites comentades a museus i mines, excursions per a la catalogació del patrimoni miner i mineralògic català…

Des de 2024, presideix el GMC en Frederic Varela Balcells i n’és el vicepresident en Josep Antoni Ignacio i Herrera, qui també és representant actual del Grup Mineralògic Català a la ICHN. Podeu posar-vos en contacte amb ells mitjançant l’adreça electrònica: gmc@minercat.com

 

Web: https://www.minercat.com/
Publicacions: https://www.minercat.com/ca/publicacions/mineralogistes
Infominer: https://infominer.minercat.com
Adreça electrònica: gmc@minercat.com
Local social: C. Sant Medir, 13; 08028 Barcelona (dijous tarda).