Dissabte 8 de juliol de 2023, 8.15 a 20.30 h, sortida d’alçada, la «travessa des del coll de la Creueta, a sobre de Castellar de n’Hug, fins al mirador dels Orris -abans del President-, entre Gréixer i el coll de Pal, passant pel cim de Puigllançada i el coll de Comafloriu. La major part de la ruta transcorrerà per l’estatge alpí dels extensos prats rasos i les panoràmiques infinites, per sobre del límit altitudinal del bosc. Només al tram final l’itinerari s’endinsa al bosc de pi negre, com refugiant-se de tanta exposició. No és una ruta difícil, però sí d’alta muntanya i, per tant, amb desnivell i susceptible d’inclemències meteorològiques.

La ruta té 14 km de distància i uns 700 metres de desnivell. Cal portar menjar, aigua, calçat per caminar per la muntanya, protecció solar i roba pel cas d’un canvi sobtat de temps. L’hora de sortida és a les 8.15 h de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l’EPSEM-UPC a Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 20.30 h al mateix lloc. El transport és en autobús. Cal inscripció prèvia a l’adreça ichnbages@gmail.com fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15 € per als socis de la ICHN i de 18 € per a aquells que no en siguin.

D’entrada, prop del coll de la Creueta, investigarem la població de marmotes, habitants característics dels prats alpins. Si efectivament les marmotes es deixen veure fora dels caus, compte a no acostar-nos-hi massa i a no espantar-les!

La flora dels prats alpins és tan rica com particular. Sovint, aquestes plantes són especialment boniques per la mida desproporcionada de les seves flors en relació a les mates de les quals broten, arranades pel vent, el fred i la insolació. Penseu en les gencianes, la flor de pastor tan perfumada, el fiteuma hemisfèric, la regalèssia de muntanya i tantes d’altres! La travessa pels prats inacabables tindrà un tram costerut per arribar al cim de Puigllançada (2408 m), dominador de la contrada. Qui sap si ens sortirà al pas algun ramat d’isards!

Seguirem cap a coll de Pal, enfilarem el coll de Comafloriu i aleshores definitivament avall fins al mirador dels Orris, encarat a la serra de Moixeró, abrupta i rocosa en aquest vessant sud. Entremig passarem a veure l’antiga mina de barita. En aquesta àrea al voltant dels 2000 metres, l’estatge subalpí, s’estén el bosc de pi negre i creixen les herbes esponeroses -la tora blava, el rovell d’ou,, l’astrància, el marcòlic…- prop dels rierols i als peus de cingle. Finalment, des del mirador dels Orris anirem a trobar la carretera que puja de Bagà a coll de Pal, on esperem trobar l’autobús per la tornada.

Consulteu el web de la delegació del Bages