El 20 d’abril el Món Sant Benet es va convertir en l’escenari de la celebració del 125è aniversari de la institució, tot un dia dedicat a conèixer què s’ha fet i que es fa a la ICHN. Un cop inaugurada la jornada, en Josep Maria Camarasa va impartir la conferència “Reflexions entorn d’un aniversari”, on va repassar la història de la institució al llarg del seus primers 100 anys, amb tot d’anècdotes i curiositats. Un bon resum, recordatori i posada al dia del que aquest naturalista i historiador ja havia recollit en el llibre “Cent anys de passió per la natura. Una història de la ICHN 1899-1999”, disponible a https://ichn.iec.cat/wp-content/uploads/2023/10/2259-Cent_anys_de_passio_per_la_Natura-OCR-COMP.pdf . No hi va faltar una taula rodona on els presidents de la institució Xavier Llimona, David Serrat, Josep Maria Ninot, Joan Pino i l’actual presidenta Jordina Belmonte, van explicar allò més destacat de les seves respectives etapes i quines eren les seves receptes pel futur. La taula va ser moderada per en Juli Pujade, actual vicepresident. Un bon complement a la conferència inicial.
Al final de la taula rodona es va procedir a fer un agraïment públic a dues persones estretament lligades a la ICHN durant molts anys i a la que han servit de manera dedicada i exemplar: Isabel Munujos Sala i Josep Germain Otzet. Havent assistit als parlaments previs era ben evident que n’eren mereixedors! Tots els presidents havien coincidit en destacar llur suport als respectius Consells Directius.
Aquesta etapa inicial del dia, on estàvem tots asseguts a una sala, va acabar fent un recordatori dels dos premis que convoca anualment la ICHN i assistint al lliurament dels diplomes i a la presentació dels projectes guanyadors d’enguany. Per una banda la Dona Naturalista, amb el projecte “Perles de caverna de l’avenc Montserrat Ubach: monitoratge de la seva formació i de les condicions hidroclimàtiques” de la investigadora Mercè Cisneros i el seu equip. I per l’altra, el premi Torras-Foulon amb el projecte “El sud de Catalunya com a punt calent de biodiversitat estigòbia: estudi de la malacofauna d’aigües subterrànies” de Sergio Quiñones i Joaquín Lopez.
No van faltar les activitats organitzades pels grups Antaxius, Oxygastra, Felis, Briolí, SCFN i GOC que van preparar diferents tallers i sortides per descobrir l’entorn natural de Món Sant Benet, a banda de compartir bones converses naturalistes amb els participants.
Feta la festa, ara toca seguir treballant per tal de continuar amb la investigació, protecció i divulgació del món natural en tota la seva esplendor.
Podeu consultar el programa AQUÍ
Per veure més imatges de la jornada cliqueu AQUÍ