Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Cursos naturalistes

· 3 de juny i 15 de juliol. Les libèl·lules de Catalunya, a càrrec de PERE LUQUE, Museu de les Terres de l'Ebre i MIKE LOCKWOOD, Oxygastra.
· 10 i 11 de juny. Serps, llangardaixos i sargantanes, a càrrec de DIEGO MARTÍNEZ, tècnic de fauna, de Forestal Catalana.
· 17 i 18 de juny. Rastres, restes i senyals de la fauna, a càrrec d’ALFONS RASPALL, biòleg i divulgador ambiental.

Informació i inscripcions: Secretaria de la ICHN. De dilluns a divendres. Tel: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat.  

Programa complet

Delegació del Bages

• Sortides naturalistes guiades

· Com cada any, la delegació del Bages de la ICHN organitza un viatge turístico-naturalista durant un cap de setmana sencer. Enguany, el dissabte 17  i el diumenge 18 de juny anirem a al departament de l’Arieja, al vessant nord dels Pirineus, per contemplar els seus paisatges verds, conèixer una mica les seves prodigiosa natura i llarga història, i visitar alguns dels seus llocs emblemàtics. L’Arieja forma part de la regió d’Occitània. El programa del viatge és el que es detalla a continuació.

Dissabte 17:
07:15h, sortida de Manresa del davant de l’Epsem-UPC.
Visita al castell medieval de Foix que va ser el centre del poder polític i la residència dels comtes de Foix. El castell, situat dalt d’un turó que domina la població, enlaira tres magnífiques torres i conserva la muralla a tot el volt i els camins de guàrdia.
Dinar als prats a l’entrada de la cova de mas d’Azil. Visita guiada en francès a la cova de Mas d’Azil, impressionant per les seves dimensions i interessant perquè va ser ocupada durant el Magdalenià, al final del Paleolític Superior. Posteriorment anirem al museu de la Prehistòria que exhibeix els utensilis i objectes decoratius trobats a la cova. Retornarem a Foix per quedar-nos a l’hôtel du Lac. L’hotel és al costat del parc del llac, en realitat un embassament del riu Arieja resultat de la presa d’una minicentral hidroelèctrica.

Diumenge 18:
09:00, sortida de l’hôtel du Lac.
Caminada a través de bosc des de Bélesta fins a la font intermitent de Fontestorbes. Més que una font, Fomntestorbes és tot un riu que brolla de la muntanya. A l’estiu, quan el volum d’aigua a l’interior de la muntanya és menor, el cabal de Fontestorbes fluctua amb un període del voltant d’una hora.
Ascensió i visita al castell de Montsegur que va ser el centre i darrer baluard dels càtars, coneguts també com els bonshomes. Durant el segle XII i la primera meitat del XIII s’estengué per Occitània els catarisme, la doctrina cristiana que s’allunyava de les riqueses i de l’autoritat de l’església mentre predicava el pacifisme i la igualtat entre els homes. La rendició de Montsegur després de mesos de setge i la crema dels 220 càtars que allà quedaven i que no van renegar de la seva fe, va posar fi al catarisme. El castell, el museu dels Càtars que visitarem i el camí dels Bonshomes des de Montsegur fins al santuari de Queralt, recorden aquells fets. Dinarem al poble de Montsegur, on hi ha el museu.

La darrera visita del dia serà una volta per resseguir les fonts sulfuroses que brollen a la vila pirinenca d’Ax les Termes, reconeguda pels seus balnearis.

L’arribada a Manresa és prevista als volts de les 20:00h.

Totes les caminades són de distàncies curtes, però hi ha les inevitables pujades dretes als castells. Entre la cova i el poble de Mas d’Azil hi ha 1,5 km; entre Bélesta i Fontestorbes 2 km planers que es fan d’anada i tornada; de l’aparcament al castell de Montsegur 1 km força dret i 2 km més de baixada del castell al poble de Montsegur.

El preu del viatge és de 122€ per persona en habitació doble i de 152€ en habitació individual. El preu inclou el viatge en autobús, les entrades, el sopar de dissabte, estada a l’hôtel du Lac (***), esmorzar i picnic per dinar diumenge. Cal portar, si es vol, esmorzar i dinar per dissabte.

Podeu inscriure-us preferiblement a l'adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel.933248582, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança i un número de telèfon. Indique-nos també si preferiu habitació doble o individual. És vàlida ja la inscripció al viatge apuntada durant l’excursió passada a Capafonts. Atenció, per tal de reservar les places d’hotel, les inscripcions es tanquen el dia 10 de juny o quan s’arribi als 56 inscrits.

Podeu inscriure-us-hi preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel. 933 248 582, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15 € pels socis de la ICHN i de 18 € per aquells que no en siguin.

Programa complet


Consulteu el web de la delegació del Bages

Delegació d’Osona - GNO


• Sortides naturalistes guiades


· Dissabte 3 de juny 2017, a les 10 h, Les orquídies. Punt de trobada: Universitat de Vic · Divendres 2 de juny de 2017, a les 19 h, al Museu del Ter. Xerrada introductòria. Cartell

· Diumenge 18 de juny. La Vegetació. Cartell

Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia a través de les adreces electròniques cerm@museudelter.cat, info@gno.cat o del telèfon 93 851 51 76 (Museu del Ter).

Programa complet

• Xerrada «Les orquídies d’Osona»

· Dissabte 13 de maig de 2017, a les 18 h, al Museu de l’Art de la Pell, de Vic. Xerrada «Les orquídies d’Osona», a càrrec de Pere Espinet, membre del GNO (Grup de Naturalistes d’Osona), i del GOC (Grup Orquidològic de Catalunya). Cartell

Consulteu el web del GNO

Delegació de la Garrotxa

Divendres 9 de juny, a les 19.30 h, a la sala de l’Esbart de Sant Feliu de Pallerols, xerrada amb fotografies i presentació dels llibres Guia de camp dels ocells a Catalunya i Guia de rapinyaires de Catalunya, a càrrec de Fran Trabalon, ornitòleg i coautor dels llibres.

La Guia de camp dels ocells a Catalunya, és una guia fotogràfica que amb un llenguatge planer i entenedor per a tothom i, alhora, amb rigor científic, mostra 336 espècies d’ocells presents a Catalunya. Una guia que ajuda de manera pràctica a conèixer i identificar els ocells. De cada espècie es dóna el nom científic (amb regles de pronunciació i fonètica) i els noms populars catalans (a més dels noms en castellà, basc, gallec, anglès, francès i alemany) i les seves principals característiques com ara quina és la seva distribució a Catalunya, com és, quina grandària té, quant de temps viu (edats màximes registrades) i quants exemplars hi ha. A més, de cadascuna de les espècies s’inclou un gràfic d’abundància i fenologia. Finalment, s’inclou també un glossari de termes relacionats amb l’ornitologia i en l’argot ornitològic.

La Guia de rapinyaires de Catalunya, reuneix tot el coneixement actual sobre la nidificació, l’alimentació, la migració i els moviments dels rapinyaires de Catalunya, tant de les espècies regulars al llarg del període anual com d’aquelles que són molt escasses o accidentals. També es posa èmfasi en la identificació dels rapinyaires, a través d’una descripció general, i de la inclusió de 300 fotografies a color i de làmines comparatives per a les espècies més conflictives. S’afegeix una taula fenològica on s’assenyala de manera ràpida i fàcil en quina època de l’any es presenten els rapinyaires a casa nostra.

Dissabte 10 de juny, a les 9 h, trobada al Firal de Sant Feliu de Pallerols per fer una sortida matinal per observar ocells, a càrrec de l’ornitòleg Fran Trabalon. Cartell

Sortides de camp per descobrir les Molses i hepàtiques de la Garrotxa, a càrrec de Miquel Jover, botànic, Departament de Ciències Ambientals, UdG. Més informació.

· Dissabte 22 d’abril de 2017. Briòfits de la Garrotxa mediterrània. Cartell
· Dissabte 6 de maig de 2017. Briòfits de la Garrotxa humida.
· Dissabte 7 d’octubre de 2017. Briòfits aquàtics.

Tertúlies naturalístiques

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Podeu consultar més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central

• Presentació del número 27 de la revista L’Atzavara

30 de maig de 2017, a les 19.30 h, a la sala d’actes de Can Palauet (carrer d’en Palau, 32, Mataró) Presentació del volum 27 de la revista L'Atzavara «Llum foscor i éssers vius», editada per la Delegació de la Serralada Litoral Central - ICHN i la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró. Els articles que conté recullen les ponències del seminari del mateix títol celebrat entre els mesos de març i abril de 2016.

Tot seguit, conferència La vida que brolla a la foscor: les fumaroles hidrotermals submarines, a càrrec de Jordi Corbera, membre de la Delegació de la Serralada Litoral Central - ICHN. Tots el continguts de la revista es poden consultar en aquesta adreça.

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

• Sessions audiovisuals

Dimarts 20 de juny, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, sessió audiovisual Aula, selva i mar. Homenatge, pòstum al Dr. Joaquim Veà i Baró. Sessió conjunta entre la SCFN i Foto-Connexió. Hi intervindran: Teresa Anguera, Rosa María López, Ricard Marco, Albert Masó i Carles-Enric Riba.


Consulteu el web de la SCFN.

Grup de treball Oxygastra

Consulteu el web d’Oxygastra

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya

Dissabte 13 de maig de 2017. Jornada de descobriment i de prospecció de les orquídies de la UAB, organitzada conjuntament amb l’associació ADENC. Trobada, a les 9.30 h, a les escales del rectorat, a la sortida de la parada Universitat Autònoma dels FGC. Cal inscripció prèvia a la Secretaria de la ICHN (tel.: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat). Cartell

Dissabte 13 de maig de 2017, a les 18 h, al Museu de l’Art de la Pell, de Vic. Xerrada «Les orquídies d’Osona», a càrrec de Pere Espinet, membre del GNO (Grup de Naturalistes d’Osona), i del GOC (Grup Orquidològic de Catalunya). Cartell

Consulteu el web del GOC

Activitats amb altres entitats

Sortida tècnica Biodiversitat i ciutat

Dissabte 3 de juny de 2017, de 10 a 13 h, sortida tècnica Biodiversitat i ciutat. Sortida al viver municipal de plantes Tres Pins, per veure expemples d’actuacions per afavorir la biodiversitat en jardins i zones verdes urbans (amfibis, ratpenats, insectes, algues, orquídies, etc.), guiada per Sergi Garcia, de l’Associació Galanthus i Joan Bernat Martín i Octavi Borruel, del Programa de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Cartell.

L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia a ichn@iec.cat. Punt de trobada: davant la sortida del funicular de Montjuïc.

En acabar, es lliurarà a tots els assistents un exemplar de la publicació Bones pràctiques de jardineria a Barcelona, conservar i millorar la biodiversitat.

Les vores del bosc urbà. Franges, marges i espais de transició.

Del 30 de maig al 2 de juny de 2017. European Forum on Urban Forestry. Programa complet.

Per a més informació, adreceu-vos a: efuf2017@ctfc.cat

Jornada «Els reptes d’una nova governança del patrimoni natural a Catalunya»  

Dimecres 24 de maig de 2017, a la Sala Pere Coromines de l’IEC. Consulteu el programa complet.

L’assistència és gratuïta, però cal inscripció prèvia a la Secretaria de la ICHN (ichn@iec.cat).

Activitats d’altres entitats

Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans

Dilluns 6 de novembre de 2017, a les 19 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. Conferència Mems i mitjans: l'evolució de la comunicació metafòrica, que pronunciarà Martí Domínguez Romero, membre d’aquesta Secció. En aquesta conferència, Martí Domínguez explora la forma en què es comunica una notícia i les estratègies metafòriques que utilitza el llenguatge per a divulgar un contingut noticiós de la manera més eficient possible. Així les coses, utilitzant exemples de l'actualitat, es mostra com existeixen interessants paral·lelismes entre l'evolució biològica i la cultural. Martí Domínguez és biòleg, escriptor i periodista. Professor titular de Periodisme de la Universitat de València i membre de l'IEC per la secció de Ciències Biològiques, la seua recerca acadèmica l'ha conduït a l'estudi de la retòrica de la ciència. En aquest sentit, ha desenvolupat una línia d'investigació innovadora treballant l'origen de diferents figures retòriques del llenguatge (com ara el símbol i la metàfora) i els mecanismes lingüístics que actuen per a la seua difusió. En l'anàlisi d'aquests mecanismes es descobreixen nombroses similituds amb els processos biològics.  

Grup de Natura Terres de Ponent

El Grup de Natura Terres de Ponent es reuneix l’últim dijous de cada mes al local Lapallavacara (c. Pintor F. Borràs, 19; Balaguer), el qual ha estat cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Balaguer. Programa d’activitats del curs 2016-2017.

Podeu posar-vos en contacte amb el grup a través de l’adreça electrònica: grupdenaturaterresdeponent@gmail.com

Amb el suport de