Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Cursos naturalistes

· 1 i 2 d’abril de 2017. Introducció al món dels briòfits: mostreig i identificació, a càrrec de Miquel Jover, botànic, Departament de Ciències Ambientals de la UdG.

· 29 i 30 d’abril de 2017. Fotografia de paisatge nocturn, a càrrec de Marta Bretó, fotògrafa de natura i guia de muntanya especialitzada en paisatge nocturn.

Informació i inscripcions: Secretaria de la ICHN. De dilluns a divendres. Tel: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat.  

Programa complet

Delegació del Bages

• Sortides naturalistes guiades

· Dissabte 18 de març de 2017, de 7.15 a 20 h. Serra Gran del Montsant (Priorat). La serra Major del Montsant s'estén per damunt dels 1.000 metres d’alçada d’est a oest, d’Albarca fins prop de Cabacés, mostrant una llarga cinglera de conglomerat per la cara sud damunt del monestir cartoixà de Scala Dei i de Morera de Montsant, mentre que barrancs sinuosos per la cara nord condueixen les aigües cap al riu Montsant, enfonsat al bell congost de Fraguerau. D’entrada la cinglera sud sembla inexpugnable; en realitat, si se saben trobar, diversos passos, aquí anomenats graus, permeten superar-la. L’àrea és d’una aspror rocosa pròpia d’eremites, majoritàriament eixuta, i amb un gran contrast de vegetació entre els costers eixarreïts dels solells on es fan notar les argelagues, les carenes exposades al vent on s’arrapen sabines arrodonides i les fondalades i obagues boscoses amb alzines, roures de fulla petita, blades també de fulla petita, pins carrassers i pins rojos. L’itinerari serà circular, amb inici i final a la Morera de Montsant i un objectiu amagat: el Pont Natural. A la Morera de Montsant, just als peus de la serra i al punt d’'inici de l’itinerari, hi ha la seu del Parc Natural de la serra del Montsant on ens faran una introducció a la flora, la fauna, la gea i la història del parc perquè durant l’excursió ens hi fixem bé. Pujarem el vessant sud per l'antic camí empedrat del Montsant que, sense més dificultat que la pròpia pujada, travessa la cinglera pel grau de la Grallera. Un cop aconseguida la carena anirem cap a ponent, passant pel Piló dels Senyalets (1.109 m). Al trobar el Pi Cugat començarem la baixada per l’obaga per anar al clot Cirer, un oasi entre la roca. Seguirem avall per un sender local que travessa un alzinar amb marfull que a la gent del Bages recordarà als de Montserrat fins a trobar el Pont Natural, el punt més allunyat del de sortida. Un cop visitat el Pont Natural, remuntarem per sender el barranc del Vidalbar per retornar a la carena, just al punt on al matí haurem arribat des del sud. Ja només quedarà la baixada fins a la Morera. La caminada té uns 15 km de recorregut, amb trams pedregosos i trams costeruts que sumen uns 600 metres de desnivell perquè es puja a la carena dues vegades, pel sud i pel nord.

· Dissabte 22 d’abril de 2017, de 8.15 a 20 h. Les coves del Toll, la fageda de l'Espina i el Museu de Moià (Moianès)

· Dissabte 20 de maig de 2017, de 7.15 a 20 h. Entre Capafonts i el Bosquet pels barrancs dels Motllats (Alt Camp i Baix Camp).

Programa complet


Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel. 933 248 582. Si no us heu apuntat a sortides anteriors, si us plau, feu constar el nom, els dos cognoms i el vostre NIF per tal de donar validesa a l’assegurança.

El punt de trobada des d’on s’iniciaran totes les sortides serà l’entrada principal de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, a l’avinguda de les Bases de Manresa 61-73, de Manresa. El transport de les sortides és en autocar. El preu de les sortides és de 15 € per als socis de la ICHN i de 18 € per als qui no ho siguin. Aquests imports corresponen exclusivament al transport i no inclouen extres, com ara entrades a museus.


Caminada de Sant Joan a Les Torres de Bages per la vora del torrent Fondo

Diumenge 19 de març de 2017, a les 10 h, sortida de davant de cal Gallifa (Passeig Gallifa, 1). Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i la delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural, organitzem una caminada guiada per l’itinerari del torrent Fondo, des de Sant Joan de Vilatorrada fins a la casa de Les Torres.

Fa uns mesos es va completar la segona fase de desbrossat per la riba del torrent Fondo, de manera que ara el pas ha quedat obert i transitable des del riu Cardener fins a l’aiguamoll de Les Torres. El nou sender passa per un bosc caducifoli d’àlbers i roures que ressegueix el torrent Fondo. La caminada mostrarà aquest bosc de ribera de la zona de Les Torres on, a més de la bellesa dels àlbers d’escorça blanca i d’un roure de gran port, destaquen l’abundància de fusta en descomposició, una població de trèmols -un arbre ben rar al Bages-, el cant dels ocells entre branques i bardisses i qui sap quins altres motius per descobrir. A l’arribar a Les Torres s’observarà l’aiguamoll i un dels rodals de bosc de pins, alzines i roures. A la vegada, la caminada significarà l’estrena popular de la ruta i l’ocasió per veure els treballs realitzats. Cartell


Consulteu el web de la delegació del Bages

Delegació d’Osona - GNO

• Novetats naturalístiques

24 de març de 2017, a l’auditori del Museu del Ter (Passeig del Ter, 2; Manlleu). Cartell

A les 19 h. Presentació del nou web del GNO, del mapa d’orquídies i del calendari de sortides del 2017.

A les 19.30 h. Presentació de la Guia de rapinyaires de Catalunya, a càrrec dels seus autors, Àlex Ollé i Fran Trabalon.


• Sortides naturalistes guiades


1 d’abril de 2017. Els peixos de riu. Punt de trobada: a les 10 h, al pont sobre el riu Gurri (carrer de la Indústria, s/n; Vic). Cartell

6 de maig de 2017, de 10 a 20 h. Bioblitz Osona. Punt de trobada: a les 10 h, a la finca de La Font, Lluçà. Casa de turisme rural El Verdaguer (www.lafontsostenible.cat/). Cal consultar programa del Bioblitz al web www.museudelter.cat o a www.gno.cat. Cartell

Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia a través de les adreces electròniques cerm@museudelter.cat, info@gno.cat o del telèfon 93 851 51 76 (Museu del Ter).

Programa complet

Consulteu el web del GNO

Delegació de la Garrotxa


Dissabte 25 de març de 2017, de 9 a 13 h. Sortida per Conèixer els amfibis de la Garrotxa, a càrrec de Xavier Béjar. Organitzada conjuntament amb l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa. El punt de trobada és el Mas les Mates d’Olot. Cartell

És una sortida apta per a tots els públics i gratuïta, però cal inscripció prèvia a naturalistesgarrotxa@gmail.com, ja que les places són limitades.

Sortides de camp per descobrir les Molses i hepàtiques de la Garrotxa.

· Dissabte 22 d’abril de 2017. Briòfits de la Garrotxa mediterrània.
· Dissabte 6 de maig de 2017. Briòfits de la Garrotxa humida.
· Dissabte 7 d’octubre de 2017. Briòfits aquàtics.

A càrrec de Miquel Jover, botànic, Departament de Ciències Ambientals, UdG. Més informació.

Podeu consultar més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central

• Seminari «Sexe, desenvolupament i evolució»

Del 7 al 30 de març de 2017, tindrà lloc, a Mataró, el seminari Sexe, desenvolupament i evolució. Milions d’anys d’evolució han forjat la biodiversitat que gaudim avui dia al nostre planeta. El sexe, a més d’excitant i divertit, és un dels principals components d’aquesta evolució. Quines estratègies fan servir els organismes per reproduir-se? Com escullen amb qui reproduir-se els animals? Com s’ho fan les plantes per produir llavors i no ser depredades?

La resposta a aquestes i altres preguntes s’intentaran respondre durant aquest cicle de 8 conferències, un taller i una sortida que organitzen la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Consulteu el programa complet.

Les conferències programades en dimarts o dijous, es faran de 2/4 de 8 a les 9 del vespre, a la sala d’actes de Can Palauet (c. d’en Palau, 32; Mataró).

El taller (dissabte 11, de 10 a 13 h) es durà a terme a Can Boet – Centre de patrimoni arqueològic i natural (c. Pablo Iglesias, 83; Mataró).

La inscripció, que és opcional i gratuïta, cal fer-la a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (c. de Sant Josep, 9; Mataró / Tel. 937 58 23 61 / Adreça electrònica: cultura@ajmataro.cat. En finalitzar el seminari es lliurarà certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de set conferències i el taller o la sortida de camp. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del número 28 de la revista de divulgació científica L'Atzavara (any 2018), monogràfic a l’entorn els temes tractats en aquest seminari.


• Jornada de prospecció i de descoberta de les orquídies silvestres de la vall de la riera de Pineda

Diumenge 2 d’abril de 2017, de 9.30 a 13.30 h. Aquesta sortida està organitzada per dos dels grups de treball de la Institució Catalana d'Història Natural, la Delegació de la Serralada Litoral Central i el Grup Orquidològic de Catalunya.

L’activitat es portarà a terme durant al matí, i el lloc de trobada és el Molí de Can Marquès (41.646109°N, 2.675992°E), a Pineda (en aquest enllaç trobareu com arribar-hi a partir de Google Maps). Durant la sortida podrem cercar en aquest espai quina és la diversitat d’espècies d’aquest grup de plantes tant espectacular. Cartell

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

• Sessions audiovisuals

Dijous 30 de març, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, MontPhoto, concurs internacional de fotografia de natura, presenta a Fernando Puche, que impartirà la conferencia Per a què serveix la fotografia de Natura. Cartell

• Exposició «Formes i textures de la Natura»

· Del 3 al 26 de març al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt (el Maresme).
· Del 18 de maig al 3 de juny al Centre de Lectura de Reus (el Baix Camp).

Consulteu el web de la SCFN.

Grup de treball Oxygastra

Consulteu el web d’Oxygastra

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya

Del 3 al 12 de març de 2017 es podrà visitar, a la seu de Foto Art Manresa, l’exposició «Les orquídies silvestres de Catalunya», amb les fotografies fetes pels membres del GOC. Cartell

Foto Art Manresa (carrer de Sant Bartomeu, 50; Manresa).
De dilluns a divendres, de 19 a 21 h.
Dissabte, d’11.30 a 13.30 i de 18 a 20 h.

• Jornada de prospecció i de descoberta de les orquídies silvestres de la vall de la riera de Pineda

Diumenge 2 d’abril de 2017, de 9.30 a 13.30 h. Aquesta sortida està organitzada per dos dels grups de treball de la Institució Catalana d'Història Natural, la Delegació de la Serralada Litoral Central i el Grup Orquidològic de Catalunya.

L’activitat es portarà a terme durant al matí, i el lloc de trobada és el Molí de Can Marquès (41.646109°N, 2.675992°E), a Pineda (en aquest enllaç trobareu com arribar-hi a partir de Google Maps). Durant la sortida podrem cercar en aquest espai quina és la diversitat d’espècies d’aquest grup de plantes tant espectacular. Cartell


Consulteu el web del GOC

Activitats amb altres entitats

Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN  

Dimarts 22 de novembre de 2016, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. XIII Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN. El paper dels sòls en la conservació de la natura. Consulteu el programa complet.

L’assistència és gratuïta, però cal confirmació prèvia. Per més informació adreceu-vos a Anna Ramon (a.ramon@creaf.uab.cat, o bé 935 811 488).

Activitats d’altres entitats

Dijous 30 de març, a les 17.30 h, a la sala Prat de la Riba de l’IEC. Jornada en record de Puig i Cadafalch, que se celebrarà amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch. Trobareu la invitació-programa en aquest enllaç.

Grup de Natura Terres de Ponent

El Grup de Natura Terres de Ponent es reuneix l’últim dijous de cada mes al local Lapallavacara (c. Pintor F. Borràs, 19; Balaguer), el qual ha estat cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Balaguer. Programa d’activitats del curs 2016-2017.

Podeu posar-vos en contacte amb el grup a través de l’adreça electrònica: grupdenaturaterresdeponent@gmail.com

Amb el suport de