Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Cursos naturalistes

· 29 i 30 d’abril de 2017. Fotografia de paisatge nocturn, a càrrec de Marta Bretó, fotògrafa de natura i guia de muntanya especialitzada en paisatge nocturn.

· 13 i 14 de maig de 2017. Flora i vegetació de la plana de Lleida i serres prepirinenques, a càrrec d’Alejandro Juárez i Xavier Solé, Universitat de Lleida.

Informació i inscripcions: Secretaria de la ICHN. De dilluns a divendres. Tel: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat.  

Programa complet

Delegació del Bages

• Sortides naturalistes guiades

· Dissabte 22 d’abril de 2017, de 8.15 a 20 h. Les coves del Toll, la fageda de l'Espina i el Museu de Moià (Moianès). El 22 d’abril, Dia de la Terra, farem una sortida pel Moianès per visitar la fageda de l’Espinoi, les coves del Toll i el museu arqueològic i paleontològic de Moià on s’exposen les principals troballes al sediment de les coves. El programa té dues parts: d’una banda, al matí, la descoberta d’una fageda poc coneguda i ben a prop de Manresa; de l’altra, a la tarda, les visites a les coves del Toll i de les Teixoneres i al museu de Moià per conèixer la fauna que poblava aquestes terres d’uns 100.000 anys enrere ençà i com hi vivien el pobladors humans. A les obagues i fondals entre Collsuspina i la Seuva Negra, al Moianès, prosperen fagedes —el bosc atlàntic per excel·lència— molt aïllades de les extenses fagedes del Montseny i de la serralada Transversal. Aquí la fageda té el seu darrer bastió, un límit de distribució per motius climàtics. La singularitat de les fagedes al Moianès mereix l’atenció naturalista, més encara al despertar de la primavera quan les herbes avancen la florida abans de quedar ombrejades sota les capçades dels faigs. La caminada matinal començarà a Collsuspina, ens portarà a la fageda de l’Espinoi, resseguirà un tram del torrent de l’Espina, remuntarà cap als plans del Toll i acabarà a l’'entrada de la cova del Toll, tot plegat travessant les terres que millor atrapen la personalitat del Moianès. La cova del Toll fou oberta per aigua del torrent Mal en un estrat potent de roca calcària. L’entrada a la galeria més gran va quedar tapada per terres, preservant a l’interior el sediment amb les restes de la fauna i del humans que l’havien habitat durant uns 100.000 anys. A la dècada del 1950, la cova es va redescobrir i d’ella es va extraure una gran quantitat de fòssils d’animals i restes òssies i arqueològiques dels humans que durant diversos períodes l’havien utilitzat. La cova del Toll és un dels jaciments paleontològics que més dades ha proporcionat sobre la fauna que poblava Europa durant el quaternari, en la qual es comptaven el tigre de dents de sabre i l’ós de les cavernes, mamífers que podien disputar la supremacia humana. Per visitar la cova del Toll s’hauran de fer dos grups, el primer per entrar a les 15 h i el segon poc després. Mentre un grup queda fora no s’espera ni s’avorreix, sinó que s’entreté en l’observació de l’entorn del torrent Mal i de les excavacions a la veïna cova de les Teixoneres on s’ha trobat una resta identificada com d’home de Neandertal. Al sortir anirem amb autobús a Moià per cloure la jornada naturalista entre autèntics dents de sabre i cranis d'ós, ceràmica i utensilis prehistòrics, trobats tots a la cova del Toll i exposats i interpretats al museu arqueològic i paleontològic.

La caminada té uns 6 km. Cal portar menjar, aigua i calçat adequat per caminar per la muntanya. L’hora de sortida és a les 8.15 h, de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l’EPSEM-UPC a Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 19 h. Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel.: 933 248 582, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 20 € per als socis de la ICHN i de 23 € per aquells que no en siguin, 5 € per sobre del preu de costum perquè inclou les entrades col·lectives a la cova i al museu.


· Dissabte 20 de maig de 2017, de 7.15 a 20 h. Entre Capafonts i el Bosquet pels barrancs dels Motllats (Alt Camp i Baix Camp).

Programa complet


Consulteu el web de la delegació del Bages

Delegació d’Osona - GNO


• Sortides naturalistes guiades


· Dissabte 1 d’abril de 2017. Els peixos de riu. Punt de trobada: a les 10 h, al pont sobre el riu Gurri (carrer de la Indústria, s/n; Vic). Cartell

· Dissabte 6 de maig de 2017, de 10 a 20 h. Bioblitz Osona. Punt de trobada: a les 10 h, a la finca de La Font, Lluçà. Casa de turisme rural El Verdaguer (www.lafontsostenible.cat/). Cal consultar programa del Bioblitz al web www.museudelter.cat o a www.gno.cat. Cartell

Totes les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia a través de les adreces electròniques cerm@museudelter.cat, info@gno.cat o del telèfon 93 851 51 76 (Museu del Ter).

Programa complet

Consulteu el web del GNO

Delegació de la Garrotxa


Taller sobre Reconeixement d'aranyes

Divendres 7 d’abril de 2017, de 19 a 21 h, a la sala Els Catòlics d’Olot, taller sobre identificació d’aranyes Reconeixement d'aranyes a partir de fotografies: es poden conèixer les aranyes a través d'una imatge?, a càrrec de Rafael Carbonell Font, biòleg naturalista. Cal portar un pendrive o un portàtil amb les imatges per comentar o determinar. Cartell. Aquest taller es tornarà a fer el dia 21 d’abril de 2017 amb noves imatges.

Sortides de camp per descobrir les Molses i hepàtiques de la Garrotxa.

· Dissabte 22 d’abril de 2017. Briòfits de la Garrotxa mediterrània. Cartell
· Dissabte 6 de maig de 2017. Briòfits de la Garrotxa humida.
· Dissabte 7 d’octubre de 2017. Briòfits aquàtics.

A càrrec de Miquel Jover, botànic, Departament de Ciències Ambientals, UdG. Més informació.

Cicle de conferències Viatges naturalistes pel món.

Divendres 31 de març de 2017, a les 20 h,a la sala El Caliu de Els Catòlics (c. de Clivillers, 7 d’Olot). Xerrada naturalista Califòrnia, a càrrec de Xavier Oliver. Cartell

Tertúlies naturalístiques

Dijous 13 d’abril de 2017, a les 21 h, al restaurant Catòlics (c. Clivillers, 7, d’Olot). 46a Tertúlia Naturalística. Els boscos madurs de la Garrotxa. Tenen futur?. Podem definir un bosc madur com aquella massa forestal poc o gairebé gens afectada per les activitats humanes, en què es detecta, des d’un punt de vista funcional i estructural, un estat de maduresa avançat, en equilibri dinàmic, i que ha assolit o tendeix a la consecució d’un estat pròxim al màxim biològic estable, d’acord a les potencialitats naturals del medi. Aquests hàbitats són un reservori de moltes espècies vegetals i animals que necessiten unes condicions ecològiques molt particulars, moltes vegades influïdes per la història biològica de l’hàbitat i la successió de grups d’espècies al llarg del temps. A la Garrotxa, coneixem l’estat actual de les masses forestals i el seu grau de maduresa? Es fa un seguiment al llarg del temps? Quants se n’han tallat en els darrers quinze anys? Es protegeixen d’una manera especial els boscos madurs? Com es pot evitar que es tallin les millors masses forestals de la comarca? Sabem quines són les espècies de fauna i de flora presents en aquests boscos? Funcionen com a reservoris de biodiversitat? Quins altres valors tenen? Hi ha indicadors que ens ajudin a seguir l’evolució dels boscos madurs? En quedarà algun d’aquí a vint anys? Quan val un bosc madur? Es poden comprar? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant i enriquidor! Cartell

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.


Podeu consultar més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central

• Seminari «Sexe, desenvolupament i evolució»

Del 7 al 30 de març de 2017, tindrà lloc, a Mataró, el seminari Sexe, desenvolupament i evolució. Milions d’anys d’evolució han forjat la biodiversitat que gaudim avui dia al nostre planeta. El sexe, a més d’excitant i divertit, és un dels principals components d’aquesta evolució. Quines estratègies fan servir els organismes per reproduir-se? Com escullen amb qui reproduir-se els animals? Com s’ho fan les plantes per produir llavors i no ser depredades?

La resposta a aquestes i altres preguntes s’intentaran respondre durant aquest cicle de 8 conferències, un taller i una sortida que organitzen la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Consulteu el programa complet.

Les conferències programades en dimarts o dijous, es faran de 2/4 de 8 a les 9 del vespre, a la sala d’actes de Can Palauet (c. d’en Palau, 32; Mataró).

El taller (dissabte 11, de 10 a 13 h) es durà a terme a Can Boet – Centre de patrimoni arqueològic i natural (c. Pablo Iglesias, 83; Mataró).

La inscripció, que és opcional i gratuïta, cal fer-la a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (c. de Sant Josep, 9; Mataró / Tel. 937 58 23 61 / Adreça electrònica: cultura@ajmataro.cat. En finalitzar el seminari es lliurarà certificat d’assistència als inscrits que acreditin haver participat en un mínim de set conferències i el taller o la sortida de camp. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del número 28 de la revista de divulgació científica L'Atzavara (any 2018), monogràfic a l’entorn els temes tractats en aquest seminari.


• Jornada de prospecció i de descoberta de les orquídies silvestres de la vall de la riera de Pineda

Diumenge 2 d’abril de 2017, de 9.30 a 13.30 h. Aquesta sortida està organitzada per dos dels grups de treball de la Institució Catalana d'Història Natural, la Delegació de la Serralada Litoral Central i el Grup Orquidològic de Catalunya.

L’activitat es portarà a terme durant al matí, i el lloc de trobada és el Molí de Can Marquès (41.646109°N, 2.675992°E), a Pineda (en aquest enllaç trobareu com arribar-hi a partir de Google Maps). Durant la sortida podrem cercar en aquest espai quina és la diversitat d’espècies d’aquest grup de plantes tant espectacular. Cartell

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

• Sessions audiovisuals

Dimecres 3 de maig, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, Les estacions del Serengeti, a càrrec de Xavier Surinyach.

• Exposició «Formes i textures de la Natura»

· Del 3 al 26 de març al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt (el Maresme).
· Del 18 de maig al 3 de juny al Centre de Lectura de Reus (el Baix Camp).

Consulteu el web de la SCFN.

Grup de treball Oxygastra

Consulteu el web d’Oxygastra

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya

Diumenge 30 d’abril de 2017. Jornada orquidològica a Sant Martí Sacalm. Lloc de trobada, a les 10 del matí, a Amer, al semàfor del trencant de Sant Martí Sacalm. La sortida durarà tot el dia i és recomanable dur dinar. Cal inscripció prèvia a la Secretaria de la ICHN (tel.: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat). Cartell

Diumenge 7 de maig de 2017, de 9 a 14 h. Jornada orquidològica a la Mola de Colldejou, organitzada conjuntament amb els Amics de les flors de la Torre de Fontaugella. Trobada, a les 9 del matí, davant de l’església de La Torre de Fontaubella. Cal inscripció prèvia a la Secretaria de la ICHN (tel.: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat). Cartell

Dissabte 13 de maig de 2017. Jornada de descobriment i de prospecció de les orquídies de la UAB, organitzada conjuntament amb l’associació ADENC. Trobada, a les 9.30 h, a les escales del rectorat, a la sortida de la parada Universitat Autònoma dels FGC. Cal inscripció prèvia a la Secretaria de la ICHN (tel.: 933 248 582; a/e: ichn@iec.cat). Cartell

Consulteu el web del GOC

Activitats amb altres entitats

Acte de debat: La visió ecologista sobre el futur de Catalunya.

Dimarts 9 de maig de 2017, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’IEC, amb motiu dels 30 anys d’activitat del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius i de la publicació del llibre Solo tenemos un planeta, s’ha organitzat una taula rodona, seguida d’un debat en la qual intervindran Joandomènec Ros, ecòleg i president de l’IEC; Joan Martínez Alier, economista ecològic; Jorge Wagensberg, físic i Jordi Pigem, filòsof de la ciència. Més informació.

La inscripció és gratuïta; cal enviar un correu electrònic a: cepa@cepa.cat

Simposi sobre l’ecologia del tritó pirinenc (Calotriton asper): coneixements, conservació i reptes futurs

Dilluns 15 de maig de 2017, de 10 a 20 h, a la sala Pi i Sunyer de l’IEC. Simposi sobre l’ecologia del tritó pirinenc (Calotriton asper): coneixements, conservació i reptes futurs, organitzat conjuntament per la ICHN, la Universitat de Lleida i el Centre d’Ecologie Fonctionnelle et Evolutive. Més informació

Cal inscripció prèvia, a través de l’adreça electrònica de la Secretaria de la ICHN: ichn@iec.cat.
Pagament: ingrés al compte de la ICHN ES51 0133 3001 2042 0000 2683, fent constar el vostre nom i el codi Tritó.
Inscripció fins al 7 de maig de 2017. Preu 15€. Estudiants gratuït.

Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN  

Dimarts 22 de novembre de 2016, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. XIII Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN. El paper dels sòls en la conservació de la natura. Consulteu el programa complet.

L’assistència és gratuïta, però cal confirmació prèvia. Per més informació adreceu-vos a Anna Ramon (a.ramon@creaf.uab.cat, o bé 935 811 488).

Activitats d’altres entitats

Dijous 27 d’abril de 2017, a les 12 h, a la sala Salvador, de l’Institut Botànic de Barcelona. Seminari sobre etnoecologia, en homenatge a Pere Montserrat Recoder, organitzat pel grup de recerca SGR, de la UB. Programa

Grup de Natura Terres de Ponent

El Grup de Natura Terres de Ponent es reuneix l’últim dijous de cada mes al local Lapallavacara (c. Pintor F. Borràs, 19; Balaguer), el qual ha estat cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Balaguer. Programa d’activitats del curs 2016-2017.

Podeu posar-vos en contacte amb el grup a través de l’adreça electrònica: grupdenaturaterresdeponent@gmail.com

Amb el suport de