Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Delegació del Bages

Sortides naturalistes guiades

· Dissabte 18 de febrer de 2017, de 8.15 a 20 h. Serra de l'Obac: de la casa Nova de l'Obac fins al coll d'Estenalles o fins a Mura passant per l'Obac Vell, el pou de glaç, el Castellsapera, les Porquerisses i l'Hospital de Sang (Vallès Occidental i Bages). El parc natural de Sant Llorenç del Munt i serra de L’Obac és una àrea enlairada de relleu recargolat de carenes, sots feréstecs, parets i balmes, compartida entre les comarques del Bages i el Vallès Occidental. La gran potència de conglomerat dur, originat pels còdols aportats per rius provinents de l’antic continent catalano-balear i acumulats al delta enfront del mar eocènic que arribava des del Cantàbric, és la causa del relleu muntanyenc actual. L’alzinar als vessants i a les canals, els prats menuts als replans i els líquens sobre la roca omplen de vida el parc. En conjunt l’àrea protegida té forma vagament de lletra H amb dues carenes principals, la de L’Obac a l’oest i la de Sant Llorenç a l’est, enllaçades pel coll d’Estenalles. La carena principal de la serra de L’Obac s’estén des de la collada de L’Obac fins a Mura, mentre que les seves carenes secundàries i les rieres de Mura, Santa Creu i Rellinars que hi neixen baixen cap a l’oest fins al Llobregat. Seguirem un itinerari carener que alterna vistes obertes amb trams boscosos, i que enllaça elements d’interès natural, excursionista i antropològic. La ruta començarà a la collada de L’Obac, on hi ha la Casa Nova de L’Obac que allotja un dels centres d’interpretació del parc natural. De bon començament trobarem els dos pous de glaç de L’Obac –que en realitat deurien contenir neu premsada- molt ben conservats. Després de passar pel coll Estret ens enfilarem al Castellsapera (940 m), el cim més alt i destacat de la serra. Farem un xic de marrada per visitar la Porquerissa, la font de la Pola, la cova de la Cort Fosca i l’Hospital de Sang, tots ells abrics naturals que de sempre han aixoplugat als humans i als seus animals domèstics. Tornarem a la carena principal per visitar l’Alzina del Vent. A la coma d’en Vila prendrem el sender que baixa pel llom de muntanya de dret cap a Mura, el poble de pessebre per excel·lència de la comarca de Bages, on donarem per acabada la caminada i on ens recollirà l'autobús.

El recorregut és d’uns 12 km, amb uns 300 metres de pujada i 500 de baixada, sempre per sender fàcil excepte dos trams curts de canal, un per pujar al Castellsapera i l’altre per baixar a l’Hospital de Sang.

· Dissabte 18 de març de 2017, de 8.15 a 20 h. Serra Gran del Montsant (Priorat).

Programa complet


Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel. 933 248 582. Si no us heu apuntat a sortides anteriors, si us plau, feu constar el nom, els dos cognoms i el vostre NIF per tal de donar validesa a l’assegurança.

El punt de trobada des d’on s’iniciaran totes les sortides serà l’entrada principal de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, a l’avinguda de les Bases de Manresa 61-73, de Manresa. El transport de les sortides és en autocar. El preu de les sortides és de 15 € per als socis de la ICHN i de 18 € per als qui no ho siguin. Aquests imports corresponen exclusivament al transport i no inclouen extres, com ara entrades a museus.

Consulteu el web de la delegació del Bages

Delegació d’Osona - GNO

Consulteu el web del GNO

Delegació de la Garrotxa


Conferència

Divendres 27 de gener de 2017 a les 20 h, a la sala El Caliu de Els Catòlics (c. Clivillers, 7 d’Olot), us convidem a assistir a la xerrada Temps, clima i muntanya, a càrrec de Pere Esteban, doctor en geografia, climatòleg i tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), professor associat del Grau de Geografia de la Universitat de Barcelona i professor al màster de Climatologia Aplicada i Mitjans de Comunicació de la UB.

Aprofitant la recent presentació del producte meteomuntanya.cat del Servei Meteorològic de Catalunya, farem una ullada als elements que caracteritzen el comportament diferenciat de l’atmosfera a les zones de muntanya i ho exemplificarem amb dues situacions concretes. Després ho derivarem cap el camp del canvi climàtic, per veure’n l’estat de la qüestió pel que fa al cas pirinenc i finalment, generarem una mica de discussió sobre els impactes que se’n poden derivar en aquest àmbit geogràfic. Cartell


XI Seminari sobre patrimoni natural de la Garrotxa

Dissabte 18 de febrer de 2017, a Olot. El dissabte 18 de febrer de 2017 se celebrarà, a Olot, l’XI Seminari sobre patrimoni natural de la comarca de la Garrotxa. La jornada començarà a les 10 del matí i finalitzarà a un quart de set de la tarda. Es presentaran diverses comunicacions que tractaran temes relacionats amb la flora, la vegetació, la gestió en espais naturals i la fauna, tant invertebrada com vertebrada. És una bona ocasió per conèixer de primera mà els estudis científics que diversos professionals i naturalistes en general, han desenvolupat per millorar el coneixement sobre el patrimoni natural de la Garrotxa i zones properes. Cada ponent tindrà uns 30 minuts per fer la seva presentació en què exposarà els objectius del seu treball, com l’ha desenvolupat i quins resultats ha obtingut. Consulteu el programa.

L’assistència és gratuïta però cal inscripció prèvia a través de l’adreça ichn@iec.cat

Tertúlies Naturalístiques


Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom. Es faran cada segon dijous de mes, al restaurant Catòlics, d’Olot (c. Clivillers, 7), a partir de les 21 h, i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa... Projecte transfronterer de seguiment d’espècies florístiques patrimonials

Vegeu el reportatge del programa «El medi ambient»

Podeu consultar més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central

Seminari «Sexe, desenvolupament i evolució»

Del 7 al 30 de març de 2017, tindrà lloc, a Mataró, el seminari Sexe, desenvolupament i evolució. Milions d’anys d’evolució han forjat la biodiversitat que gaudim avui dia al nostre planeta. El sexe, a més d’excitant i divertit, és un dels principals components d’aquesta evolució. Quines estratègies fan servir els organismes per reproduir-se? Com escullen amb qui reproduir-se els animals? Com s’ho fan les plantes per produir llavors i no ser depredades?

La resposta a aquestes i altres preguntes s’intentaran respondre durant aquest cicle de 8 conferències, un taller i una sortida que organitzen la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Consulteu el programa complet.

Les conferències programades en dimarts o dijous, es faran de 2/4 de 8 a les 9 del vespre, a la sala d’actes de Can Palauet (C. d’en Palau, 32, Mataró).

El taller (dissabte 11, de 10 a 13 h) es durà a terme a Can Boet – Centre de patrimoni arqueològic i natural (C. Pablo Iglesias, 83, Mataró).

La inscripció, que és opcional i gratuïta, cal fer-la a la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró (c. de Sant Josep, 9; Mataró / Tel. 937 58 23 61 / Adreça electrònica: cultura@ajmataro.cat. En finalitzar el seminari es lliurarà certificat d’'assistèncials inscrits que acreditin haver participat en un mínim de set conferències i el taller o la sortida de camp. Aquestes persones també rebran gratuïtament un exemplar del número 28 de la revista de divulgació científica L'Atzavara (any 2018), monogràfic a l’entorn els temes tractats en aquest seminari.

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

Dimecres 1 de febrer, a les 19 h, a la sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, Fotografia artística de paisatge. progressió en proximitat, a càrrec de Joan Santos. Cartell

Consulteu el web de la SCFN.

Grup de treball Oxygastra

Consulteu el web d’Oxygastra

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya


Consulteu el web del GOC

Grup de Natura Terres de Ponent

El Grup de Natura Terres de Ponent es reuneix l’últim dijous de cada mes al local Lapallavacara (c. Pintor F. Borràs, 19; Balaguer), el qual ha estat cedit gratuïtament per l’Ajuntament de Balaguer. Programa d’activitats del curs 2016-2017.

Properes conferències:

· Divendres 20 de gener de 2017, a les 20.15 h, al local Lapallavacara. Conferència. Solucions al canvi climàtic, a càrrec de Joan Roqué Busquetó, Dr. en Ciències Químiques.
· Divendres 17 de febrer de 2017, a les 20.15 h, al local Lapallavacara. Conferència. El sílex de Castelló de Farfanya, a càrrec de Pau Muntané, geòleg.

Properes sortides:

· Diumenge 22 de gener de 2017. Secans de Castelló, de Farfanya i Algerri.
· Diumenge 19 de febrer de 2017. Tossals d'Almatret.

Nota: Totes les sortides es faran des de Balaguer i el lloc de concentració, abans de sortir, serà l’estació d’autobusos de l’avinguda Països Catalans, a partir de les 8 del mati. Cal confirmar l’assistència a través del telèfon 669 548 300 (Francesc Rubio).

Així mateix, les sortides estan condicionades a les previsions meteorològiques i, per tant, es poden anul·lar si les circumstàncies climatològiques adverses aixi ho aconsellen.

Podeu posar-vos en contacte amb el grup a través de l’adreça electrònica: grupdenaturaterresdeponent@gmail.com

Societats adherides

Grup Mineralògic Català

Conferències Mineralògiques de Tardor.Consulteu el programa complet

Delegació de la Franja de Ponent

Consulteu el web de la UCECN.

Activitats amb altres entitats

Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN  

Dimarts 22 de novembre de 2016, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC. XIII Sessió conjunta CREAF-SCB-ICHN. El paper dels sòls en la conservació de la natura. Consulteu el programa complet.

L’assistència és gratuïta, però cal confirmació prèvia. Per més informació adreceu-vos a Anna Ramon (a.ramon@creaf.uab.cat, o bé 935 811 488).

Activitats d’altres entitats

 

Amb el suport de