Institució Catalana d’Història Natural (ICHN)

Agenda

Els Cursos Naturalistes de la Institució

28 i 29 d’abril de 2018. El riu Corb. Natura i paisatge, a càrrec d’Andreu Serés, biòleg; i Delfí Sanuy, biòleg, Universitat de Lleida.

5 i 6 de maig de 2018. La gestió de les poblacions d'amfibis enfront del canvi climàtic i la globalització, a càrrec de Diego Martínez Martínez, tècnic de fauna, Forestal Catalana, DARPM.

Cal inscriure-s'hi a l'adreça ichn@iec.cat o bé al telèfon 933 248 582 de la Secretaria de la ICHN.

Programa complet

Delegació del Bages

• Sortides naturalistes guiades

Curs de 10 sortides guiades a espais naturals de Catalunya que inclouen temàtiques de botànica, zoologia, ecologia i geologia. Guiades per Jordi Badia i Florenci Vallès, biòlegs, i Oriol Oms, geòleg.

Properes sortides:

· Dissabte 21 d’abril de 2018, de 8.15 a 20 h. El salt de Sallent i el santuari del Far (Osona i Selva), de Rupit al santuari del Far. Farem una ruta excursionista des de Rupit (Osona) fins al santuari de Far (La Selva), sempre vorejant per dalt la llarguíssima cinglera sobre la vall del Ter i visitant el magnífic salt de Sallent, tot plegat pel Collsacabra. El Collsacabra és el territori enlairat de les grans cingleres, situat a la part est de la comarca d’Osona amb fragments menors de les comarques de La Selva i La Garrotxa, tancat pel sud pels pantans de Sau i Susqueda del riu Ter. Malgrat aquest relleu difícil, el Collsacabra és habitat des de molt antic amb pobles tan bonics com els de Tavertet, Cantonigròs i Rupit, amb santuaris que conserven la tradició popular i excursionista com els de Cabrera i del Far i grans masos disseminats que viuen de les terres, del bosc i dels ramats. El paisatge verd del Collsacabra ha captivat des de temps immemorials. La sortida reprendrà el camí per sobre de la llarga cinglera a Rupit, on vam deixar-lo el 3 de novembre de 2008 venint de Tavertet. Entrarem al poble pintoresc de Rupit pel pont penjant. De bon començament, acompanyarem la riera de Rupit fins a trobar la cinglera. La riera temerària salta de dret pel cingle –és el magnífic salt de Sallent, de 115 metres en vertical–, per anar a adormir-se més enllà al pantà de Susqueda. Després d’observar el salt des d’una distància prudent, resseguirem la cinglera pel seu cim pla uns quants quilòmetres cap a l’est, a tothora amb vistes alteroses, fins al Far perfilat a l’horitzó. El Far és realment això, un far, un finisterre català abocat al buit, un mascaró de proa, una punta destacadíssima amb vista excepcional des de les Illes Medes fins a Montserrat. El santuari de la Mare de Déu del Far, acollidor i ben servit, està construït just en aquesta punta aguda de la cinglera, accessible només des de l'altiplà. La roca clara i dura que constitueix l’estrat de dalt de la cinglera és una calcària nummulítica de l’Eocè, coneguda com a formació geològica calcàries de Tavertet i anomenada també localment pedra de Girona perquè amb ella fou construïda la catedral de Girona, que garanteix l’observació de fòssils marins.

La caminada té uns 12 km de distància, fàcils i sense entrebancs, amb uns 200 metres de desnivell al final.

Cal portar menjar, beguda i calçat adequat per caminar per la muntanya. L’hora de sortida és a les 8.15 h, de l’avinguda Bases de Manresa, davant de l'EPSEM-UPC de Manresa, i la tornada prevista al voltant de les 20 h.

Podeu inscriure-us preferiblement a l’adreça ichnbages@gmail.com o bé al tel.93 324 85 82, fent constar el nom, els dos cognoms i, si no us heu apuntat ja a sortides anteriors, el vostre NIF per donar validesa a l’assegurança. El preu és de 15€ pels socis de la ICHN i de 18€ per aquells que no en siguin.

Programa complet


Consulteu el web de la delegació del Bages

Delegació de la Garrotxa

Tertúlies naturalístiques

Dijous 12 d’abril de 2018, al restaurant Catòlics, d’Olot (c. Clivillers, 7), a partir de les 21 h, tindrà lloc la 54a Tertúlia Naturalística, amb el títol Com es fa un naturalista? Un o una naturalista es podria definir com a aquella persona que es dedica a la recerca i l’estudi de la natura tenint com a eina bàsica l’observació. De fet, aquesta paraula engloba a perfils molt diversos: persones que tenen una formació acadèmica relacionada amb alguna branca de les ciències naturals, gent que treballa en contacte permanent amb la natura, gent que viu enmig d’una gran ciutat, persones que han trobat a la natura una manera de esvair-se del seu dia a dia, nens i nenes, àvis i àvies, ... Tothom és o pot ser naturalista. Alguns bons naturalistes actuals tenen una formació acadèmica indiscutible en algun dels àmbits de les ciències naturals, però també en podem trobar d’altres que sense ser, en principi de «ciències», també són grans naturalistes. Una de les coses bàsiques per ser naturalista és la curiositat. La curiositat per a qualsevol cosa que tingui a veure amb la natura. Però una de les primeres preguntes que ens ve al cap és: un naturalista neix o es fa? Realment tothom pot ser naturalista? Quina diferència hi ha entre un naturalista i un turista de cap de setmana? És millor naturalista aquell que ha estudiat alguna carrera de ciències? Actualment hi ha interès pel naturalisme de base? Què és el naturalisme de base? Com i quan es van començar a forjar els primers naturalistes? Hi ha països amb una proporció més gran de naturalistes que d’altres? Quines coses són bàsiques per aconseguir que els nens i nenes i el jovent s’interessi per la natura? On són els naturalistes de 20-30 anys? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.


Els fongs de la Garrotxa

· Divendres 20 d’abril de 2018, 19 h, a la sala el Caliu, Els Catòlics (c. Clivillers, 7, Olot). Xerrada amb fotogra?es.

· Dissabte 21 d’abril de 2018, de 9 a 18 h, Sortida Fongs de la vall d'en Bas. Trobada, a les 9 h, a l’aparcament del Casal dels Volcans, Parc Nou, Olot. Cal portar dinar.

A càrrec d’Andrés Valverde Valera, biòleg de la Universitat de Barcelona i membre de la Societat Catalana de Micologia i de la Institució Catalana d’Història Natural. Cartell

Sortida d’ocells

Diumenge 22 d’abril de 2018, de 9 a 13 h, sortida Els ocells de la Moixina (Olot), a càrrec de Fran Trabalon, delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural.

Es recomana portar prismàtics. Lloc de trobada: a les 9 h, aparcament de la piscina municipal d’Olot. Cartell


Podeu consultar més informació de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN a les adreces: http://ichngarrotxa.iec.cat o a www.facebook.com/ichngarrotxa

Delegació de la Serralada Litoral Central

• Campanya de micromecenatge

La Delegació de la Serralada Litoral Central va engegar, el passat mes de gener, una campanya de micromecenatge amb la que, amb tant sols un euro al més, els micromecenes poden ajudar econòmicament a l’equip de voluntaris de la delegació per dur a terme els seus projectes naturalistes, com ara el Projecte Fonts. Podeu col·laborar registrant-vos en aquest enllaç.

Els continguts del darrer número de la revista L’Atzavara es poden consultar en aquesta adreça.

Grup de treball Societat Catalana de Fotògrafs de Natura

• Sessions audiovisuals

Divendres 16 de març de 2018, a les 20 h, al Museu-arxiu de Vilassar de Dalt (c. del Marquès de Barberà, 9). Sarek, el darrer racó salvatge d’Europa, un indret remot de l’Europa septentrional, a càrrec de Tato Roses i Marta Bretó. Invitació


Podeu trobar més informació de la SCFN al seu web.

Grup de treball Grup Orquidològic de Catalunya

• Sortides divulgatives

Diumenge 22 d’abril de 2018. Sortida conjunta amb la Delegació de la Serralada Litoral Central. (Montnegre-Corredor)

Diumenge 12 de maig de 2018. Sortida conjunta amb el GNO (Grup naturalistes d'Osona).

Podeu trobar més informació de la SCFN al seu web.

Activitats amb altres entitats

Presentació de la Biomarató 2018 

Dimecres 18 d’abril de 2018, a les 19 h, a l'Institut d'Estudis Catalans, Presentació de la Biomarató 2018, Biomarató, ciutats amb vida. Vine a conèixer el funcionament i les activitats programades per a la Biomarató 2018. Barcelona i la seva àrea metropolitana participen en el City Nature Challenge, un concurs mundial que reuneix més de 60 ciutats que competiran per veure quina és capaç de reunir més observacions de biodiversitat a la seva ciutat. Aquesta és una presentació destinada a tota aquella gent o institucions que estiguin interessades en participar-hi. Pòster

• Conferència de John Willinsky

Dimecres 25 d’abril de 2018, a les 19 h, a la sala Prat de la Riba de l’IEC, tindrà lloc la conferència The Historical Roots and Future Directions of Open Access to Learning, a càrrec del professor de la Universitat d’Stanford, John Willinsky, un dels creadors més reconeguts en l’àmbit internacional de recursos científics en accés obert, essent el director del Public Knowledge Project.

Organitzada per l’Associació Catalana de Sociologia, amb la col·laboració de diverses filials de l'IEC, entre les quals, la ICHN. Més informació...

Activitats d’altres entitats

Setmana cultural de Sant Jordi 2018 

· Dijous 19 d’abril, a les 12 h, a l’Aula de Graus de la Facultat de Biologia. La Biomarató de Barcelona, una eina útil per l'estudi i la gestió de la biodiversitat?, a càrrec de Jaume Piera, de Natusfera, amb la col·laboració de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat.

· Dimecres 25 d’abril, a les 12 h, a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB. La grip espanyola del 1918, a càrrec d’Albert Bosch, Secció departamental de Microbiologia, Facultat de Biologia, UB.

· Dijous 3 de maig Darwin i l’expressió de les emocions, a càrrec de Xavier Bellés, professor d’Investigació de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).

· A les 12 h, a l´Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB, lliurament dels premis del II Concurs de Microrelats.

· EXPONATURA 2018 (del 24 d’abril al 31 de maig), a l’àgora de la Facultat de Biologia de la UB. 

Amb el suport de